Haber

1. Sarıyer Ekonomi Kongresi başladı

Sarıyer Belediyesi ve Borsa Uzmanları Derneği (BUD) tarafından bu yıl birincisi İstanbul’da düzenlenen 1. Sarıyer Ekonomi Kongresi başladı.

Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılışında konuşan CHP Genel Lider Yardımcısı Lale Karabıyık, yatırımcıların korunmasının, yurt içi tasarrufları artıracak siyasetlerin oluşturulmasının değerli olduğunu söyledi.

Finansal okur yazarlığın ülkede kâfi noktaya gelmediğini belirten Karabıyık, “Finansal okuryazarlık olursa bu sadece borsa, sermaye piyasası, finans piyasası için değil, vatandaş da iktidardakilerin yaptıklarını ya da bir bütçeyi en basit haliyle okuyabilir, oradaki neden sonuç ilişkilerini kurabilir ya da başarısını ölçen kriterleri çok rahat kendi görebilir, algı yönetimi de o zaman ortadan kalkar. Bu nedenle bir toplumun finansal okur yazarlığını sağlamak da aslında bir siyasi tercihtir.” dedi.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sermaye piyasasına yönelik açıklamalarını da hatırlatan Karabıyık, “Türkiye ekonomisinin daha iyi noktalara gelmesinin en önemli kısmı, doğru ekonomik reform paketleridir. Büyüme değil, kapsayıcı büyüme, özellikle fırsat eşitliğinin sağlandığı ve iktisadi kalkınma olarak tanımladığımız refahın yayıldığı, refahtan payın her kesime yayıldığı bir ekonomidir.” diye konuştu.

Ülkenin en büyük meselelerinden birinin istihdam olduğunu kaydeden Karabıyık, şu ana kadar yapılan bu bahiste kıymetli bir gelişme kaydedilemediğini de söz etti.

“İkiz açık sıkıntımız var”

ÂLÂ Parti Küme Başkanvekili Erhan Usta da sermaye piyasaları yahut finansal kesimi makro iktisattan bağımsız formda düşünmenin mümkün olmadığını söyledi.

Bir ülkede makroekonomik istikrar yoksa o ülkede sermaye piyasalarının sağlıklı bir halde gelişemeyeceğini belirten Usta, şunları kaydetti:

“Bugün Türkiye 20 yılını dolduran bir iktidar tarafından yönetiliyor. 20 yıl sonra Türkiye’ye baktığımızda aslında geçmişte çok da olmayan önemli düşünceler, ekonomik sorunlar yaşıyoruz. Mesela bir ikiz açık kahrımız var. Türkiye çabucak hemen yani iktisadının çok daha berbat olduğu söz edilen yıllarda dahi hem bütçe hem cari açığı birebir anda yaşamadı. Münasebetiyle bizim üzere bu türlü rezerv parası olmayan gelişmekte olan bir ülkenin bir ikiz açığı kaldırma ihtimali yok.”

İki gün sürecek kongrede, BUD İdare Şurası Lideri Ali Aydemir, DEVA Partisi Kurucular Şurası Üyesi Ömer Rıfat Gencal ve Sarıyer Belediye Lideri Şükrü Genç de açılış konuşması gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu