AB yaptırımları devreye giriyor: Rus petrolüne tavan fiyat uygulanacak
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri liderlerinin Haziran ayında üzerinde anlaşmaya vardıkları Rusya’dan ham petrol ve petrol ürünleri ithalatının durdurulması kararı bugünden itibaren geçerli olacak. Deniz yoluyla ithal edilen petrol, Rusya’dan yapılan toplam petrol ithalatının üçte ikisini oluşturuyor.
AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre ambargo ile ortalama 3 milyon varil ham petrolün AB’ye ithalatı engellenecek. Rusya için bu, günde yaklaşık 210 milyon dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor.
‘İSTİSNAİ’ DURUMLARDA İTHALAT YAPILACAK
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’dan petrol ithalatına ambargo uygulanmasını öngören yaptırımlar yönetmeliğini AB ülkeleri kabul etmişti. Yönetmelikte belirtilen geçiş süresinin sona ermesiyle birlikte AB ülkeleri bugünden itibaren Rusya’dan sadece ‘istisnai’ durumlarda petrol ithal edebilecek. Boru hattı ile alım yapan denize kıyısı olmayan ülkelere tanınan muafiyetler doğrultusunda, bu ülkeler Rusya’dan Avrupa’ya petrol taşıyan Druzhba boru hattı üzerinden petrol almaya devam edecek, ancak satın aldıkları petrolü diğer üye devletlere veya diğer üye devletlere satamayacaklar. üçüncü şahıslar.
Boru hattıyla Rusya’dan petrol ithal eden Almanya’nın yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatını tamamen bitirmesi bekleniyor. 2022 yılı sonuna kadar Almanya, coğrafi konumu nedeniyle Rus petrolüne yüksek oranda bağımlı olan ve söz konusu güç açığını hızlı bir şekilde kapatamayan ülkelere uygulanan muafiyetten yararlanacak.
Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ise muafiyetten süre sınırlaması olmaksızın yararlanmak istiyor. Rafinerileri sadece Rus ham petrolünü işlemek üzere tasarlanan Bulgaristan, 2024 yılı sonuna kadar Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ve petrol artefaktları ithal edebilecek. AB, Rusya’dan petrol ürünleri tedarikine 5 Şubat itibarıyla son verecek.
‘SAVAŞ İÇİN FİNANS KAYNAKLARINI ENGELLEME’ HEDEFİ
Öte yandan hafta sonu AB, G7 ülkeleri ve Avustralya tarafından kabul edilen Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararı bugünden itibaren geçerli olacak. Buna göre deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün varil fiyatı 60 doları geçemeyecek. Söz konusu fiyat, bir varil Rus petrolünün mevcut piyasa değerinin yaklaşık 9 avro altında.
Her iki yaptırımın da amacının Rusya’nın petrol ihracatından elde ettiği geliri azaltmak ve böylece Ukrayna’daki savaşa yeni finansman kaynakları yaratmasını engellemek olduğu belirtiliyor.
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den (ABD) oluşan G7 ülkeleri tarafından yapılan açıklamada, Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararının Moskova’nın girdiği savaştan kazanç elde etmesini engelleyeceği belirtildi. Ukrayna’daki saldırganlık ve küresel enerji piyasalarındaki istikrarı desteklemek. ve Rusya’nın savaşının olumsuz ekonomik sonuçlarını azaltmak”. (DW Turkish)