Haber

Almanya’da Türkleri öldüren NSU terör örgütüne yardım eden Wohlleben hapse geri dönecek

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle 10 yıl mahpus cezasına çarptırılan lakin cezasının üçte ikisini çektiği için özgür bırakılan Ralf Wohlleben’ın, kalanını çekmek için hapse dönmesine hükmedildi.

Karsruhe’deki Federal Adalet Divanı (BGH), terör örgütüne silah temin ederek 9 cinayete yardım ve yataklık etmek cürmünden 2018’de 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Wohlleben’ın, cezasının üçte ikisini yattığı için yararlandığı kontrollü özgürlük kapsamından çıkarılması gerektiğine karar verdi.

Almanya’da aşırı sağ görüşlü Ulusal Demokratik Partisi’nin (NPD) eski yetkililerinden olan Wohlleben, mahpusta yattığı müddet göz önünde bulundurularak 2018’deki karardan kısa bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Federal Adalet Divanı yargıçları bugün verdikleri kararla, 47 yaşında olan Ralf Wohlleben’ın 5 yıllık özgürlüğün akabinde 3 yıl 4 ay olan cezasının geri kalanını çekmek için mahpusa geri dönmesi gerektiğine hükmetti.

Şu an özgür olan ve polise teslim olması beklenen Wohlleben’ın karara 6 ay içinde itiraz hakkının bulunduğu belirtildi.

NSU’nun geçmişi

Almanya’da 2000-2007’de 8 Türk vatandaşının öldürüldüğü cinayetler uzun müddet karanlıkta kalmış, bunların gerisinde NSU isimli Neonazi terör örgütünün olduğu 2011’de ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun akabinde saklandıkları karavanda meyyit bulunmuş, intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Terör örgütünün hayattaki tek üyesi olduğu argüman edilen Beate Zschaepe, örgüt arkadaşlarının mevti üzerine hücre konutunu ateşe vermiş ve polise teslim olmuştu. Zschaepe, 11 Temmuz 2018’de sona eren davada ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Cezaevinde bulunan Zschaepe cezasını çekiyor.

Neonazi terör örgütünün, uzun yıllar boyunca Alman güvenlik birimlerince tespit edilememiş olması, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurduklarının ortaya çıkması, Almanya’da büyük tartışmalara yol açmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu