Teknoloji

Araştırma: Güneşte çim 40 derece, beton ve asfaltta 65 derece

Yapılan bir çalışma, hava sıcaklığının çim, asfalt ve beton gibi farklı yüzeylere nasıl farklı yansıdığını ve bunun ısı dalgalarını nasıl şiddetlendirdiğini ortaya çıkardı.

Reuters haber ajansından Mariano Zafra’nın haberine göre ABD’nin Phoenix kentindeki Arizona Yanık Merkezi Direktörü Dr. Kevin Foster, asfalt ve beton yüzeylerin direkt güneş ışığına maruz kalması durumunda yüzey sıcaklığının 82°C’ye kadar çıkabileceğini belirtti. derece. Kurumun araştırmasına göre hava sıcaklığının 38 santigrat derece olduğu bir günde çim veya kuru ot bulunan bir yüzeyin sıcaklığı 40 derece iken, asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklığı saat 17:00’de 65 derece oldu.

ASFALT VE BETON GÜNEŞ ENERJİSİNİN YÜZDE 95’İNİ EMMEZ

Phoenix’te sıcak havanın etkili olduğu günlerde yere düşerek ya da hava sıcaklığından daha sıcak yüzeylere dokunarak yanan birçok kişiyi hekimlerin tedavi etmek zorunda kaldığına işaret eden Reuters, “Yüzey sıcaklığı ne kadar sıcak olduğu konusunda kritik rol oynuyor. etrafındaki alan aynı zamanda aşırı hava olaylarında sağlığı tehdit eden bir risk haline gelir”.

Söz konusu yüzeylerde sıcaklığı önemli ölçüde artıran ısı dalgaları sırasında güneşten gelen enerjinin büyük bir kısmının yüzeyler tarafından emilip geri yansıtıldığına değinilen haberde, bu sıcak yüzeylerin daha sonra transfer olduğunun altı çizildi. bu ısı havaya ve genel hava sıcaklığını arttırır. Buna göre çim, toprak gibi geçirgen ve nemli yüzeylerde daha az ısı birikirken, asfalt ve beton gibi inşaat malzemeleri güneş enerjisinin yüzde 95’e kadarını emerek atmosfere geri salabiliyor.

İKİNCİ FAKTÖR: ŞEHİRLERDEKİ ISI ADALARI

Reuters’in araştırmasına göre, sıcak hava dalgalarının şiddetini ve etkisini artıran bir diğer faktör de ‘ısı adaları’. Buna göre doğal ve geçirgen yüzeylerin yerini bina, yol gibi geçirimsiz yapılar aldığında, iklim bilimcilerin ‘kentte ısı adaları’ olarak adlandırdıkları alanlar ortaya çıkıyor. Bu alanlar ise çevrelerindeki diğer alanlardan daha yüksek sıcaklıklara maruz kalır.

Araştırmaya göre bu durumdan dolayı büyük şehir merkezlerinde yıllık ortalama sıcaklık kırsal alanlara göre 1 ila 3 derece daha yüksek olabiliyor. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre açık ve ılık bir gecede söz konusu sıcaklık farkı 12 dereceye kadar çıkabiliyor. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu