Ekonomi

Kriptoda gündem BRC20 – Ordinals

BRC-20 standardı olarak kısaltılan ‘Bitcoin Request for Comment’ ifadesi, Ocak ayının başında Ordinals adlı yeni bir protokolün ortaya çıkmasıyla hayatımıza girdi ve o zamandan beri kripto para piyasasının gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Daha sonra. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, Bitcoin’in en küçük birimi olan Satoshi’lerin verilerini Bitcoin blok zincirine kaydederek NFT teknolojisini mümkün kılan bu yeniliği yazdı.

Kripto para piyasasında son dönemde en çok konuşulan bahislerin ortasında BRC-20 ve Ordinals protokolleri ilk sırayı alıyor. Ethereum blockchain üzerinde var olan ve Ethereum’u temsil eden ERC-20 protokolü ile aynı mantıkla üretilen BRC-20 protokolü, Bitcoin ağı üzerinde geliştirilmiş bir token sözleşmesidir. Ethereum’un ERC-20 standardında olduğu gibi, Bitcoin blok zincirinde akıllı sözleşmeler yürütmek amacıyla tasarlanmıştır. BRC-20 ayrıca Ethereum’un ERC’sinin, Binance’in BRC’sinin ve Tron ağının TRC protokolünün varlığını takip eden yeni bir Bitcoin standardıdır.

‘Bitcoin Request for Comment’in kısaltması olan BRC-20 standardı, Ocak ayının başında Ordinals adlı yeni bir protokolün ortaya çıkmasıyla hayatımıza girdi. Ordinals protokolünün amacı, Bitcoin’in en küçük birimi olan Satoshi’lere ilişkin bilgileri Bitcoin blok zincirine kaydederek NFT teknolojisini mümkün kılmak olarak öne çıkıyor. Yani birçok fotoğraf, fotoğraf, görüntü veya ses kaydı dijital varlık olarak hem oluşturulabilir hem de değiştirilebilir.

Ordinals protokolü kullanılarak oluşturulan BRC-20 tokenları da son dönemde oldukça ilgi gördü. Bu protokol sayesinde, geliştiriciler artık zincire metin yazabilir, fotoğraf ekleyebilir ve kaydedebilir. Böylece, NFT teknolojisi Bitcoin blok zincirine entegre olur. Ek olarak, Bitcoin blok zincirinde alınıp satılabilen binlerce jeton üretilebilir. Aynı şekilde Ocak ayından bu yana Bitcoin blok zincirinde binlerce farklı token üretildi. Birçoğu hileli token olan BRC-20 token’larının piyasa fiyatı şimdiden 500 milyon doları aşmak üzere. Özellikle son dönemde PEPE, ORDI, CHEST ve PIZA gibi tokenler iyi biliniyor.

Kısacası Ordinals protokolü, Bitcoin ağında NFT’ler üretmek için kullanılır. BRC-20 tokenleri ise Ordinals protokolü üzerinden takas ve transfer edilebilen NTF’lerin takasına olanak sağlayan tokenlar olarak öne çıkıyor. BRC-20 tokenları son dönemde oldukça ilgi görüyor.

Bu ilgi Bitcoin üzerinde baskı oluşturuyor

Ordinals protokolü ve BRC-20 standardı çeşitli yeniliklere kapı açsa da Bitcoin ağı üzerinde beklenmedik bir baskı oluşturdu. Çok sayıda NFT ve token projesinin kısa sürede üretilmesi ağ üzerinde darboğaz oluşturmuştur. Bu sıkışıklık süreç fiyatlarının çok yüksek seviyelere çıkmasına ve dolayısıyla süreçlerin geç gerçekleşmesine neden olmuştur. Bazı borsaların Bitcoin ağındaki işlemler durma noktasına geldi. Tüm bu karmaşa ve sıkışıklığın ardından tabii ki Bitcoin fiyatı üzerinde bir gerginlik yaşandı. Öte yandan olağan akışın dışına çıkan süreçlerin hacmi azaldı. 20-25 milyar dolar olan günlük ortalamalar 10-12 milyar dolara geriledi. Ancak kısa sürede sorunun çözüleceğini ve şebeke üzerindeki baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.

ERC-20 ile arasındaki fark nedir?

Muhtemelen ilgili herkes şu anda en çok tercih edilen blockchain ağı olan Ethereum’un ERC-20 standardı ile Bitcoin ağının yeni protokolü olan BRC-20 standardı arasındaki farkları düşünüyor. En çarpıcı fark, ağların ortasındaki mutabakat sistemlerinin farklı olmasıdır. BRC-20 ağı, Proof-of-Work konsensüs sistemini kullanırken, ERC-20 ağı, Proof-of-Stake mutabakat mekanizması ile ağdaki tokenleri güvence altına alır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu