Ekonomi

Küresel piyasalarda savaş kaygısı devam ediyor

İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılma riskinin artması stokların azalmasına, petrolün ise yükselişe geçmesine neden oluyor.

Pazartesi gününü hızlı bir toparlanmayla kapatan ABD Borsası’nda vadeli işlemler düşüşte. Vadeli işlem piyasasında S&P 500 yüzde 0,3, Nasdaq 100 ise yüzde 0,4 düştü. Asya Pasifik’te Çin’den gelen zayıf PMI verileri endeksleri aşağı çekiyor.

Çin’de bu sabah açıklanan resmi PMI verileri imalat sektöründe 49,5 ile daralmaya işaret etti. Beklenti 50,2 idi. Japon endeksleri BOJ kararına olumlu tepki verdi ve Topix yükseliş yaşadı.

BOJ kararının ardından doların yen karşısında güçlenmesi Bloomberg Dolar Endeksi’ni yukarıya taşıyor. Endeks bu sabah yüzde 0,2 artışla 1.273 seviyesinde bulunuyor.

Orta Doğu’daki çatışmaların sınırlı kalacağı beklentisiyle Pazartesi günü yüzde 3,35 ile keskin bir düşüş yaşayan Brent petrol, Netanyahu’nun ateşkesi reddetmesinin ardından bu sabah yüzde 0,4 yükselişle 87,8 dolara yükseldi. Spot altın ise yüzde 0,2 kayıpla hızla 2.000 doları aştı. altındaalıcı buluyor.

Netanyahu ateşkes seçeneğini reddetti

Hamas saldırılarını önleyemediği ve 7 Ekim saldırısında yaşanan kayıpların sorumluluğunu kabul etmediği gerekçesiyle istifası istenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu davetleri reddetti.

Netanyahu da ateşkes seçeneğini dışladığını açıklayarak, “Ateşkes, İsrail’in Hamas’a teslim olması anlamına gelir” dedi. İsrail’in çatışma alanları giderek genişliyor.

Gazze’de operasyonlarını derinleştiren İsrail ordusu, hava saldırısıyla Lübnan’daki bazı tesisleri vurdu. Batı Şeria’da faaliyet gösteren İsrail güçleri, Suriye’deki bazı hedeflere de saldırılar düzenledi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, savaşın Suriye’ye yayıldığını ve Suriye’deki durumun “uzun zamandır ilk kez çok tehlikeli hale geldiğini” belirtti.

Pedersen, “Savaşın Suriye’ye yayılması bir risk değil, zaten başlamış bir süreç.” dedi. Öte yandan Gazze’deki insani duruma ilişkin endişeler artıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Biden yönetiminin, ölü sayısının 8 bin 300’ü aştığı Gazze’de iletişim hatlarının yeniden açılması için İsrail’e baskı yaptığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu