Ekonomi

Sadi Özdemir: Son bir yılda en çok borsa kazandırdı

Moderatörlüğünü İlker Koç’un üstlendiği Ensonhaber Gündem Özel YouTube yayınının konuğu ekonomist yazar Sadi Özdemir oldu.

Sadi Özdemir, hangi yatırım araçlarının enflasyona karşı daha faydalı olduğunu ve vatandaşların birikimlerini kısa, orta ve uzun vadede nasıl değerlendirebileceklerini, enflasyonun üzerinde kâr elde edebileceklerini değerlendirdi.

“Bin liranızı 52 hafta önce borsaya yatırsaydınız 2 bin 375 liranız olacaktı”

Özdemir’in açıklamaları şöyle:

2 yılı aşkın süredir TL bazında en karlı borsa oldu. 52 hafta önce bin liranızla dolar almış olsaydınız bin 500 liranız olacaktı. Euro alsaydın 1.600 liran olacaktı. Altın alsaydın 1.644 liran olacaktı. Borsaya yatırım yapsaydın 2 bin 375 liran olacaktı.

“Risklere karşı yatırım sepetini 3-4 enstrümanla doldurun”

Dolayısıyla sepet yapsaydık enflasyonun üzerinde garanti vermiş olacaktık. Hepsini borsaya yatırdık, yüzde 150 kazandık. Çok yardımcı olduk. Ancak, bilmediğimiz bir risk olabilir. O dönemde altın ve dolar ön plana çıkabilir. Bu yüzden sepeti en az 3 veya 4 enstrümanla doldurmamız gerekiyor.

“Evi hemen satamazsınız ama altın ve döviz bozdurabilirsiniz”

Orta ve uzun vadede birikimlerinin yüzde 20 ila 30’unu hisse senetlerine yatırmalarını tavsiye ederim. Geri kalanını döviz ve altında 35 farklı formatta tutabilirler. Örneğin bir ev aldıysanız, onu hızlı bir şekilde satamayabilirsiniz. Ancak, kolayca altın ve döviz bozdurabilirsiniz.

“Uzun vadeli düşünen esnafın milyonları olabilir”

Daha büyük birikimleri varsa oraya bakabilirler. Emlak olabilir. Kitle fonlaması ve girişimler var. Bazı iş adamları, esnaflar ve biraz parası olanlar küçük de olsa yeni girişimlere yatırım yapıyor. Biraz daha uzun vadeli düşünüyorlar, 3-5 yıl. Bugün küçücük bir şirketken bundan pay alıyor. Çok büyük değil, ama sonra milyonlar var. Bu tür bir yatırım işi; Ya 50 bin liranız, hatta 1 milyon liranız olsa? Biraz sıvı kalmalısın. Ama daha büyük para varsa o zaman farklı enstrümanlar devreye giriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu