Ekonomi

İbrahim Kahveci: Yeni ekonomi yönetimini neden devirmeye çalışıyorlar?

Kararın yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkındaki iddiaların bizzat iktidar partisi tarafından medyaya aktarıldığını belirterek, yerel seçimler öncesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kusur arandığını iddia etti.

Kahveci’nin “Bu ilaç öldürür mü?” Yazısının bir kısmı şöyle:

“Son dönemde Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ile ilgili sık sık haberler çıkıyor. Ben bu haberlerden şunu anlıyorum: Bu haberler muhalefetten gelmiyor, tam tersine iktidar içindeki mücadeleden geliyor.

Kaynak olarak gösterilen yerlerin de bir oyalanma ve yeni amaçlar olduğu iddia ediliyor. Aslında Mehmet Şimşek isminin anılması da bunun bir sonucu olabilir.

Sorun nerede? Neden yeni ekonomi yönetimini devirmeye çalışıyorlar?

(Not: Gaye Erkan’ın habere verdiği yanıt durumu açıklamamakta, iddiaların doğruluğunu daha da ileri götürmektedir)

Sorun nerede…

Erdoğan’ın faiz konusunda ikilem yaşayacağı geçmiş açıklamalarından biliniyor. Bakın faizler artırılıyor ama ilaçtan istenilen sonuç henüz çıkmadı. Hatta ilacın yan etkileri daha şiddetli olarak ortaya çıkıyor.

(…)

Ancak yan etkileri var. Kemer sıkma sürecinin yaşandığı bu dönemde, özellikle son iki ayda (Ekim ve Kasım), Türkiye’de çalışan 224 bin kişi işini kaybetti. Esnaf ve firmalardan olağanüstü şikayetler var. Daha da önemlisi, başta emekliler olmak üzere düşük gelirli insanlar oldukça rahatsız bir durumda.

Yazdıklarımız şikayet bölümüdür ve mevcut ekonomi yönetimini devirmek isteyenler için çok değerli argümanlar oluşturmaktadır.

Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde yenilgiye uğraması durumunda tek sorumlu mevcut ekonomi yönetimi olacaktır. Bence bunun yolu açıldı ve her şey hazırlandı.

***

Burada görülmeyen ne? Yoksa bu politika gerçekten başarısız mı?

Hatırlarsanız Mayıs seçimlerinden önce defalarca yazdığımı tekrarlayacağım: İktidara kim gelirse gelsin, uygulanacak akılcı politika belliydi. Ama mevcut hükümetin İNANÇ gibi bir sorunu vardı. Bu güven eksikliğinin başında ERDOĞAN geliyor.

Yarın sabah uyandığında ne yapacağı belli olmayan Erdoğan faktörü ya da riski aslında ülkemizin en büyük riskidir. (Mali dengeler açısından)

Onun için seçimden önce ‘Hükümet uygulayacağı politikada değişiklik yapmazsa 1- süre çok uzun olur, 2- maliyet artar’ diyordum.

Muhalefetin iktidara gelmesi halinde 4-6 ay sürecek olan kemer sıkma süreci, iktidar değişmezse 1,5-2,0 yıl sürecek. Ve muhalefet iktidara gelirse bu politika 400-600 bin kişinin işini kaybetmesiyle sonuçlanacak, iktidar devam ederse 3-4 milyon kişinin işini kaybetmesiyle sonuçlanacak. Bunları seçimden önce defalarca yazdım.

Artık hükümetin yeterli kemer sıkma politikası uygulayamadığını ve dış istikrarın istenilen sonucu vermediğini görüyoruz. Çünkü hastamız ağır bir grip geçirmiyor, tam tersine ağır bir zatürre yaşıyoruz. Ve istenilen bu iyileşme grip ilacıyla gerçekleşmeyecek ve zatürre zamanla daha da kötüleşecektir.

Bu son.

Bu ortamda mevcut rasyonel ekonomi yönetimine çekilen operasyon, ülkenin geleceğinden ziyade kendi geleceğini ve kendi gücünü düşünenlerin saldırısıdır.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu